De laatste kans om te oogsten op Het Zoete Land. Ik ben om 8 uur in Leiden, doe wat klusjes op kantoor. Het is een prachtige zonnige dag. Ik snij een bos groenselderij, een handje winterpostelein, tien bladen boerenkool, palmkool en russische kool, van elk wat. Een paar bloemetjes oost-indische kers, de blaadjes vol fijne druppeltjes. Er staat een prei en yacon klaar - dat laatste blijkt een zwarte knol. ('Yacon komt van oorsprong uit Peru en omliggende gebieden. De wortelknollen smaken fris en fruitig. Laat ze een paar weken liggen, dan worden ze zoeter van smaak. Maar wacht ook weer niet te lang, want dan worden ze zacht en rimpelig.') En aardpeer maar die laat ik voor wat ze zijn - en daar ben ik niet de enige in ('We merken dat de populariteit van deze groente afneemt. Het wordt niet veel meegenomen. daarom gaan we het oppervlak van de aardpeerteelt verkleinen en komt er een extra bedje vrij voor wat anders'). Tot volgend jaar Het Zoete Land, het was weer genieten! Ik maak een rondje door de gesloten Hortus, prachtig geel van de ginkgo en rood van de acer, van alles in bloei in het bollenkasje. De winkel is wel open, ik sla de nodige stoepplantjes spullen in. En dan is er ook koffie en soep to go.
Weer thuis de bollen van Fluwel uitgestrooid: Camassia leichtlinii 'Blauwe Donou', Chionodoxa forbesii 'Pink Giant', verschillende Ipheion en Clusius tulpjes, mooie blauwe druifjes. Hop, zakken tuinaarde erovereen, nog nooit zo makkelijk bollen geplant.