Zaterdag 5 oktober 2019, Leiden

Als we om half 7 de deur uit gaan zijn er mooie sterrenbeelden te zien recht boven ons, en de horizon is een beetje bewolkt. Tegen de tijd dat ik bij Leiden ben zijn de weilanden vol mist en gaat de zon roze op.

In de Hortus hoor je overal roodborstjes, staartmeesjes en ander klein gevogelte. Ik zie nu de jonge ginkgo'tjes onder de oude boom goed, het blad is misschien weggeblazen.

Om even over negen oogsten bij Het Zoete Land: palmkool - al voorgeoogst, dus de instructie was niet nodig, maar anders had ik het zeker fout gedaan: ' De palmkoolbladeren oogst je door de onderste mooie bladeren van de plant te plukken. Je pakt de stengel van het blad beet en trekt 'm voorzichtig naar beneden en wat opzij. Dan breekt het blad af op de goede plek. Afsnijden met een mes is niet wenselijk aangezien de restjes steel die blijven staan kunnen gaan rotten.

Pluk ook niet al het blad van één plant, maar oogst verspreid zodat alle planten gelijke grootte en de vorm van een palmboom houden. Zo kunnen we zolang mogelijk genieten van deze heerlijke en gezonde wintergroente.' De bladeren zijn prachtig, je zou ze zo in een boeket stoppen. Ik neem verder wat rucola, snijbiet, venkel, prei, salie en een zanderig kropje rode sla mee. En een lief bosje roze bloemen. We hebben Mini science festival, het loopt als een zonnetje, veel kinderen met begeleiders, niet alles tegelijk zodat de workshops en lezingen goed bezet maar niet overvol zijn.

Als ik naar huis ga zie ik verwonderlijk veel water op het Guisveld, vol met allerlei vogels; de zon staat al laag. Het ziet er mooi uit. Lees in de krant dat elders weilanden onder water gezet worden om een muizenplaag te bestrijden, misschien is dat hier ook gebeurd.