Zaterdag 16 februari 2019, Fountains Abbey

De dag begint met wat wolken maar al gauw is de lucht weer strak blauw. We beginnen bij een mooi oud kerkhofje, bij de St Thomas Beckett Church in Hampstwaite; het kerkhof ligt langs het riviertje Nidd. De zon speelt al door de sneeuwklokjes. Ik zit heerlijk langs het water te genieten van de zon, N. breit in de luwte van het kerkje.

De tweede stop is Fountains Abbey. Hier hebben we in onze jonge jaren vol verbazing toegekeken hoe Engelsen een in onze ogen godsvermogen betaalden om naar een ruïne op een grasveld te kijken, die je vanaf het onbetaalde gebied ook best kunt zien. Nu snap ik beter hoeveel werk het in stand houden van de ruïne is, en hoeveel historie hier onder het gemillimeterede gras ligt. Gezinnetjes met allerschattigste kleine kinderen vermaken zich tussen de brokstukken. Er is een soort boerderij met middeleeuwse groententuin en strengen met planten geverfde wol in de schuur.

Daarna naar de RHS tuin Harlow Car. Het prachtige weer heeft blijkbaar tot een onverwacht groot aantal bezoekers geleid want de toiletten en het restaurant tonen lange rijen, maar verder is de tuin groot genoeg en tot in de puntjes verzorgd. Met een kleurige ‘winterwalk’, grote hoeveelheden irisjes, en een egelvriendelijke demonstratietuin.

Tenslotte thee in de mooie privétuin van Michael Myers. Hij bezit een collectie sneeuwklokjes maar vooral ook een hellende tuin vol gezellige plekjes en hoekjes, met overal sneeuwklokjes en andere planten. N. leest op een mooi bankje tussen de sneeuwklokjes een nieuwe aanwinst, ‘dagboek van een herder’; ik scharrel wat rond.