Zaterdag 14 december 2019, Trompenburg Tuinen en Arboretum, Rotterdam

De wind blaast me richting station, blaadjes en kleine hagelkogeltjes worden meegeblazen; de hagel tikt venijnig op het blad van een hulststruik. Lichte lucht met dikke wolken in allerlei tinten blauwgrijs. Kauwtjes spelen in de wind, die suist rond takken en bovenleiding. De afnemende maan staat tussen de wolken.

In Rotterdam is een van de ooievaarsnesten bij het spoor volgegroeid met fris groen, als een bloempot. Rondgeneusd in de mooie bloemenwinkel 's Zomers, onder de Hofbogen. In alle ruimtes waren bloembinders hard aan het werk. Mooie decoraties zoals oude vruchtbomen volgehangen met takjes zijde Gingko, zeer geloofwaardig en sfeervol. De zware knoestige takken en de warmgele blaadjes lijken sprekend op het levende origineel. Ruime keuze aan amarylissbollen, zo te zien dezelfde leverancier als de Leidse Hortus. Grappige en mooie kerstdecoraties zoals een boom vol kerstballen in de vorm van allerlei walvissen. Glazen vazen in de vorm van klassieke Griekse vazen, mooi azuurblauw Portugees aardewerk en veel verse bloemen. Takjes met citroenen, citroenen 'boeddha's hand', takken van een palm met van die geschubde 'slangenvruchten'. En natuurlijk heel veel glim en glom, het is kerst tenslotte.

Rondje Trompenburg Kerstmarkt, nog lekker rustig want het is nog vroeg. Op de terugweg in Amsterdam Noord om een kopje koffie te drinen bij Oumuamua - locatie van een boekpresentatie waar ik niet bij kon zijn. Maar ik ben te vroeg, het is nog niet open en ik gluur door de ruiten om de plantjes binnen te bekijken. Evengoed een fijne wandeling met alle kadeplantjes vol pluis en zaad.

Er komt om even voor 8 een enorme maan op; volgens de zaterdagkrant komt dat doordat je de afstand in je hoofd verkeerd corrigeert als hij dicht bij de horizon staat, al je zou meten is het maanschijfje altijd even groot.