Vrijdag 27 september 2019, Leiden

Ultrasmal maantje maar de hele maan is in donkergrijs te zien tot het geheel achter de regenwolken verdwijnt. In Leiden schemert het, tijd om de fietslampen aan te zetten. In de Hortus paar druppeltjes, ik wandel door de rozentuin vol bottels en geur, en door de kassen. Daar is een mooi bloeiende vic te zien is, en een paar gele, beparelde paddestoelen.

Ik oogst laat omdat er eerst een groep uit Roemenië op bezoek is: mooie pastinaak, dikke winterpeen, hartige groenselderij, een handje sperzieboontjes, fraaie sla, pittige rucola en per ongeluk een hele boerenkool, daar had ik het blad af moeten halen. En een lief bosje bloemen. Suf van die boerenkool het stond nog goed uitgelegd in de nieuwsbrief:

'De boerenkoolbladeren oogst je door de onderste mooie bladeren van de plant te plukken. Je pakt de stengel van het blad beet en trekt 'm voorzichtig naar beneden en wat opzij. Dan breekt het blad af op de goede plek. Afsnijden met een mes (wat veel mensen helaas doen, ondanks de uitleg op het bordje) is niet wenselijk aangezien de restjes steel die blijven staan kunnen gaan rotten. Pluk ook niet al het blad van één plant, maar oogst verspreid zodat alle planten gelijke grootte en de vorm van een palmboom houden. Zo kunnen we zolang mogelijk genieten van deze heerlijke en gezonde wintergroente.' Ai.