Donderdag 13 augustus 2020, Leiden

Een vroeg rondje in de kano, ik ben al op het veld voor de zon op is; krimpende halve maan hoog aan de hemel, spiegelglad water. Op de top van een paaltje groeit een toefje riet.

De vogels zijn nog stil op een enkele winterkoning en kleine karrekiet na, maar als ik op de terugweg ben ritselt het van de vogeltjes. In de lucht een groepje spreeuwen, en vijf kwetterende huiszwaluwen. Spiegelglad water waar bloemetjes van de andoorn op drijven, of een stoffig laagje zaad van het riet, dat riet verkleurt naar maisgeel. Op het afgebrande landje steken alweer frisgroene jonge rietpuntjes uit het zwart. Ik schrik van een heel grote koe: het blijkt een rol hooi.

Na de spits voor een afspraak naar Leiden, het is warm en de Hortus is relatief rustig. Einde middag door naar Amsterdam, waar ik heerlijke bietensoep eet, een rondje door de tuin maak en geniet van Klassiek in de kas: een ligconcert van Panne Dua. Heel goed geregeld, niet meer dan 25 mensen die vaak per twee zijn en vredig rondom de musici op de grond liggen. Mooie muziek en fijn weer op tijd naar huis