Dinsdag 27 augustus 2019, Hortus botanicus Leiden

Een smal maantje, grijns op z'n kant, in een roze verkleurende lucht. Onderweg een laag dunne mist waaruit blauwgrijze silhoutetten van koeien en rijen bomen steken; voor ik in Leiden ben is de mist alweeropgelost. Het is even over 7 al zweterig warm. Ik wandel door de kassen op zoek naar een nieuwe koffieplant, gekregen van de collega's in Amsterdam. Vreemd gedruis: het blijkt de sproeier buiten die de kassen raakt. Ik laveer tussen de sproeiers door richting kantoor, altijd iets om kinderlijk vrolijk van te worden.

De wiedploeg gaat ondanks de hitte aan het werk maar houdt er rond de koffie mee op. Collega G. heeft haar zoontje B. mee die ijsjes aanvoert, ijverig klussen doet en zich goed vermaakt met de teken-iPad: een prachtige vlindervleugel en allerhande ijsjes worden afgebeeld.

Op de terugweg zie ik vanuit de trein een lange rij kinderen op pony's, elk kind met een ijsje; en vele woon-werkfietsers, stoere sporters die uit de wind hangen van zomers geklede bromfietsdames. 's Avonds passeert een onweer op een afstandje, we genieten in de tuin van de dalende temperatuur. De hazelnoten waaien uit de boom en kletteren op de schuur, een paar seconden ruist de regen en dan is het weer droog. Een vleermuis trotseert de windvlagen.