Dinsdag 26 november 2019, Leiden en Amsterdam

De ochtend is zacht en heiig. Ik ben 's morgens in Leiden, waar de 180.000 ste bezoeker verwelkomd wordt: een dame met kleinkind. Het is verder rustig in de tuin, met gestaag neerdwarrelend blad uit de eiken en de vleugelnoot egaal geel gekleurd. De Zelkova, normaal gesproken lang geel, is al helemaal naar oranjebruin.

De wieders hebben hun jaarafsluiting, kortom een feestelijke ochtend. 's Middags vrij en naar Amsterdam. Op het station tref ik prof. dr. Justin Dillon, Professor of Science and Environmental Education, University of Exeter, gisteren spreker op het seminar van Naturalis.

Een bord soep en wandelrondje in de Hortus en een rondje door Artis.

Wonderlijk grote 'halsbandparkieten' tussen de gewone, met een duidelijk andere roep (schreeuw/krijs, erg mooi is het niet). Het Parool schrijft:

'De duizenden halsbandparkieten in Amsterdam hebben gezelschap gekregen van een uit de kluiten gewassen neef: de grote alexanderparkiet. Van deze soort zijn inmiddels honderd exemplaren verspreid over verschillende stadsparken te vinden. Dat blijkt uit recente tellingen door de Vogelwerkgroep Amsterdam. Buiten de hoofdstad komt deze vogel niet of nauwelijks voor. Alleen in Haarlem wordt wel eens een exemplaar waargenomen.' De kiespijnboom geurt je tegemoet.

In Artis bewonderen we een baby aapje dat hoog in een boom ijzingwekkende toeren uithaalt, de schattige kleine panda's, de leeuwenman die stoer brult daarbij genegeerd door een van de vrouwtjes - nummer twee zit zich te verbijten in het andere hok - en aangemoedigd door een kleutertje.